Connect with us

Published

on

Un medic din Romania avertizează părintii asupra excesului de paracetamol administrat copiilor. Acest medicament, in administrat necorespunzător, poate fi mortal celor mici.

Tudor Ciuhodaru, specialist in Medicina de Urgenta, trage un semnal de alarma asupra abuzului de paracetamol in randul copiilor.

Medicul povestește cum doi copii au ajuns la spital in stare grava, dupa ce parintii lor i-au tratat cu paracetamol in doze similare celor pentru adulti. Cei doi copii erau frati si s-au prezentat la spital cu insuficienta hepato-renala. Din pacate, unul dintre ei nu a mai putut fi salvat.

Reguli de care trebuie sa tii cont la administrarea paracetamolului

Medicul specialist a postat pe propria pagina de Facebook câteva reguli de care trebuie sa ținem cont la administrarea paracetamolului:

Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.

Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:

  1. a) febrei
  2. b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.

Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:

Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

Copilul nu este un adult în miniatură. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor)

La copii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare). Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult.

Ce sa faci in caz de supradozaj

Pentru cazurile de supradozaj, medicul explica ce măsuri trebuie luate pentru a evita consecințele negative:

Atenție la supradozaj (terapeutic sau intoxicație accidentală):

Se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice. Pacienţii trebuie spitalizaţi!

Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric. Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile. Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale.
Dozele recomandate de Paracetamol, in functie de varsta

Iata cum trebuie administrat corect paracetamolul, atat la adulti cat si la copii. Doze și mod de administrare uzuale:

a)Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani:

Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie. Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.

b) Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani:
Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore.

Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

Advertisement
loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DE ACTUALITATE

Dacă sistemul medical e bolnav, există o clasă de pacienți care îl îmbolnăvesc mai rău. „Acești indivizi sunt precum râia” – destăinuirile unei mămici internate într-un spital din România

Published

on

Foarte mulți critică, și pe bună dreptate, condițiile din spitalele romanești. Dar ce faci atunci când pacienții nu au bun simț și consideră asistentele și infirmierele slugi personale.

Pe pagina personala de Facebook, Pavel Alina Mirona, o tânăra mămică din Covasna,  internata cu fiicele sale, dezvăluie o situație greu de imaginat.

„Bun, Suntem în spital….a apărut un virus nou, iar fetele mele care adună tot…nu au rămas indiferente! Până aici totul normal…cel puțin pentru mine, dar de aici începe distracția!

Să vă povestesc…

Toată lumea când vorbește de sistemul medical acuză….acuză condițiile de „cazare” acuză actul medical….majoritatea susțin că avem un sistem medical bolnav şi le dau dreptate! Dar oare si-a pus cineva întrebarea care sunt acei vinovați de acest sistem bolnav?

Vă dau eu răspunsul…pacienții ! Pacienții bolnavi, îmbolnăvesc și mai mult acest sistem medical!

Am ajuns ieri la urgență cu ambele fete! Coadă, plin….foarte mulți! Mă înarmez cu răbdare si-mi spun” asta este…ai de stat” Dar nu termin de gândit că apare o asistentă care îmi vede copilul leșinat de febră şi imediat suntem preluați, explicând celorlalți că este o prioritate! Am văzut privirile ucigătoare…dar copilul chiar avea 40 febră! Ok …suntem internate într-un salon cu alte 3 mamici cu copilași mici…același diagnostic!

Prima mămică are un băiețel de 2-3 ani care țipă cât il ține gura….un gen domnul Goe, dar cu Pampers…toată ziua cu mâinile pe geam ( nu contează că mai avea şi puțin pateu sau banană între degete). Mamița mândră tare de amprentele de pe geam…si nu vb de cum arată grilajul de la calorifer…ptr că dl.Goe, ca să ajungă la geam sărea întruna pe acel grilaj!

Intra dna infirmieră, mătură, spală…schimbă coşul si ne roagă să aerisim! Uff ce bine, mă bucuram eu…dar fericirea îmi e tăiată rapid de o altă mămică ” e curent şi ne îmbolnăvim” Ok….stăm aşa…în aerul asta închis, cu iz de Pampars…şi ca după o noapte intr-o cameră unde au dormit 4 adulți şi 6 copii ( 3 cu pampars si o fetiță cu olița sub pat)

Mă duc la 6 dimineața la toaletă ! Mă şi gândeam dacă o să mă pot spăla acolo! Frumos, curat, mirosul de dezinfectat îți dă o oarecare siguranță…Dupa 2 ore se trezesc fetele. ..”mami hai: periuțe, prosopele si la baie! „Surpriză mare….era de nerecunoscut! Hârtie pe jos, par cât e baia aia de mare, chiuveta cu resturi de spumă.. si fără sa exagerez, o mămică nu a nimerit vasul toaletei si a scăpat olița pe jos…si asa a rămas…Ok…am făcut stânga împrejur..

Vine masa!

Desi sunt noptiere noi, prevazute cu o parte pe care o poți folosi special pentru a lua masa, nimeni nu o folosește ! Toată lumea în pat precum la picnic! După ce termină de mâncat, arunca pe jos firmiturile (nu de alta dar înțepa prin pijamale) şi așteptam să vină o slugă sa ne măture mizeria….pentru ca noi nu putem! Avem copii bolnavi si mâinile ne sunt înțepenite (bine, asta nu e valabil dacă iesim la cafea si țigară) sau avem senzația că suntem într-un hotel de lux….Ok…trece,fie !Iau mătura si dau si pe la colege, că doar nu-mi cad mâinile! Dl Goe aruncă in urma mături mele cu covrigi!Mama zâmbește mândră ” nu e voie Io….” dar nu se apleacă să facă ceva!

Vine seara!

Au trecut vizitele! Eu am primit supă, ceai, suc …na, chestii normale, o colegă de suferință a primit o boxă portabilă! Să vă scriu ce am simțit când am început sa- l aud pe Guță?….nu, nu vă scriu pentru ca m-a socat mai tare cand am observat ca plăcea la toată lumea …

Acum a venit seara! Dl Goe a adormit după ce era să-şi fărâme căpățâna….camera mai amețitoare decât dimineață…dar nu ne-a tras curentul, pe jos napolitane aruncate…dar la 12 vine infirmiera -slugă, iar manelele s-au oprit la insistențele mele ( ce-i drept ca am ascultat si puțină populara….)

Suntem un popor civilizat….cu prea multe pretenții! Dacă sistemul e bolnav, există clasa de pacienți care il îmbolnăvesc mai rău …acești indivizi sunt precum râia ….

Citește mai departe>>

APASĂ pe LIKE!

Articole recente

Te-ar putea interesa

Loading...

Cele mai distribuite

DE ACTUALITATE23 de ore ago

Dacă sistemul medical e bolnav, există o clasă de pacienți care îl îmbolnăvesc mai rău. „Acești indivizi sunt precum râia” – destăinuirile unei mămici internate într-un spital din România

Foarte mulți critică, și pe bună dreptate, condițiile din spitalele romanești. Dar ce faci atunci când pacienții nu au bun...

Sănătate3 zile ago

Farmacia lui Dumnezeu este uimitoare! Aceste fructe şi legume seamănă cu organele pe care le vindecă

Natura ne oferă vindecare prin fructele și legumele pe care ni le pune la dispoziție, iar ca indiciu, ni le...

Curiozități3 zile ago

Nu suntem o țară de „mămăligari”, deși ar trebui. Terapia cu mămăligă și binefacerile ei în epoca pâinii umflate cu E-uri

Nu suntem mămăligari asa cum cred unii, suntem oameni cu gusturi rafinate care, de-a lungul celor 200 de ani de când porumbul...

piure de cartofi piure de cartofi
Sănătate3 zile ago

Fierbeam cartofi pentru piure. Când am vrut sa scurg apa, prietenul meu bucătar-șef, m-a apucat brusc de mână: Ce faci? E greșit! Doamne, asa am făcut în toți acești ani

Cand spui piure de cartofi spui, inevitabil, una dintre cele mai apreciate garnituri de la noi. Cartofii gatiti in acest...

Sănătate4 zile ago

Aloe vera cu miere, remediul minune pentru sănătate

Mierea combinata cu aloe vera face adevarate minuni pentru sanatate. În ultima sută de ani, oamenii au fost descurajați să...

DE ACTUALITATE5 zile ago

Nutriţionist celebru: „În nutriție există doar TREI contraindicații generale. Nu combinați niciodată aceste alimente!”

Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în nutriție, medicină specializată și nutrigenomică a explicat care sunt regulile unei alimentaţii echilibrate. Medicul...

Cele mai citite articole

InfoStiri.com este un blog news ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare. Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infostiri.com sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook. Copyright © 2018 *INFOSTIRI.COM * Unele drepturi rezervate