Gestul unui român nevoiaş care trăieşte în Spania a devenit viral. Un gest de onestitate şi smerenie care lasă o imagine frumoasă despre românii din Spania - InfoStiri.com
Connect with us

Published

on

În timp ce multi dintre românii plecaţi în afara hotarelor ţării sunt etichetaţi negativ, un conațional care trăiește din mila oamenilor, în Spania, a impresionat prin gestul său care a devenit viral în scurt timp. „Eu nu sunt un erou. Eroi sunt cei care şi-au dat viaţa pentru o lume mai bună. Eu am făcut ceea ce ar face oricine”, a declarat românul pentru presa spaniolă.

Radu Buliga, în vârstă de 46 de ani, se află în Spania din 2004, iar de patru ani locuieşte în Grado, un orăşel de 10.000 de locuitori situat la 20 de km de Oviedo, unde merge zilnic și trăiește din mila oamenilor.

Povestea lui a început când Adela a pierdut 2.100 de euro, bani retrași de la un bancomat. Radu i-a găsit și a făcut tot ce i-a stat în putință să-i dea femeii banii înapoi.

„Mergeam spre casă când am dat cu ochii de plic. L-am luat în mână şi când am vazut că e plin cu bancnote de 50 de euro m-am gândit cum să fac să îi înapoiez persoanei care i-a pierdut. În niciun moment nu mi-a trecut prin cap să păstrez banii pentru mine. Nu erau banii mei. Mă gândeam cât de rău trebuie să se simtă persoana care a pierdut plicul. Când găseşti un plic ca acesta te pui în locul persoanei care l-a pierdut”, a afirmat românul, potrivit romaniaexpres.com.

El a apelat la Emilio López, directorul organizaţiei Cáritas din localitate, unde în cei patru ani Radu Buliga a apelat de mai multe ori în momente mai delicate, iar acesta a sunat la poliție, acolo unde exista deja o plângere pentru pierderea unei sume de bani.

Legea spaniolă prevede că persoana care restituie suma pierdută are dreptul la o recompensă de 5% din partea persoanei pe care a ajutat-o. Românul, însă, n-a vrut recompensa.

„După întocmirea procesului verbal s-a stabilit ca recompensa pentru Radu Buliga să fie de 106,2 de euro, însă acesta nu a vrut să îi primească. El se încăpăţâna, susţinând că banii aceia nu erau ai săi. A fost un gest de om cinstit cum rar se poate vedea. A trebuit să îi explic încă o dată că banii acela îi aparţineau prin lege şi că acceptându-i nu comitea nicio ilegalitate”, a spus José Cuevas, şeful poliţiei locale din Grado.

La un moment dat, cuprinsă de emoții, Adela a izbucnit în plâns. Românul a crezut că ea plânge pentru că știe că trebuie să renunțe la o parte din sumă, așa că a refuzat banii.

Adela a fost atât de impresionată, încât i-a oferit bărbatului 120 de euro, chiar mai mult decât scrie în lege.

„Imigranţii şi persoanele defavorizate sunt deseori criticate de cei din jur, iar întâmplarea de azi este o lecţie pentru toţi aceşti intoleranţi şi demonstrează cât de buni putem ajunge să fim”, a punctat Emilio López.

3000 de soldați au dispărut în anul 1939 fără nicio urmă. Nici până astăzi nu s-a găsit o explicație logică

Batalionul a ajuns la punctul strategic și a confirmat misiunea, însă a doua zi nimeni nu mai putea lua legătura cu soldații. Oficialii chinezi au presupus că batalionul fusese... continuarea aici
loading...

DE ACTUALITATE

Deșertul Sahara s-a mărit cu 10%. Vine marea extincție?

Published

on

By

Sahara, cel mai mare desert din lume, a crescut in dimensiune cu aproximativ 10% din 1920, avertizeaza oamenii de stiinta. Si lucrurile nu se vor opri aici.

Desi oamenii de stiinta de la Universitatea din Maryland, SUA, au monitorizat si analizat doar acest desert, cel mai probabil situatia nu e singulara, arata Science Alert.

Desertul a inaintat cel mai mult in nord si sud. Mai ales in sud, nivelul precipitatiilor in zonele care altadata faceau parte din regiunea Sahel, zona de tranzitie dintre Sahara si savana sudaneza, a scazut dramatic, ajungand la mai putin de 150 de ml/an, ceea ce deja e o caracteristica a deserturilor.

In plus, lacul Ciad, din regiunea Sahel, la granita cu Sahara, seaca pe zi ce trece, explica autorul studiului, Sumant Nigam.

Cercetarea a luat in calcul doar perioada 1920 – 2013 si atrage atentia ca o treime din avansul pe care l-a luat desertul e cauzat de activitatea omului.

Astfel de schimbari au un efect direct asupra suprafetei locuibile de pe glob.

Semne care prevestesc o extinctie in masa

Zilele trecute, un alt studiu, citat tot de Science Alert, avertiza ca incep deja sa se repete semne care au aparut inainte de cea mai mare extinctie din istorie, cea din urma cu 252 de milioane de ani, cand 96% din viata marina si 70% din ceea ce traia pe uscat a disparut.

Vestea buna, daca ne gandim doar la viitorul nostru, ca specie, pe termen scurt, este ca inainte de acea extinctie in masa semnele au tot aparut timp de 700.000 de ani. Asta inseamna ca mai avem timp si ca, cel putin teoretic, mai putem face ceva.

Insa deja se observa cum oceanele devin tot mai acide si au mai putin oxigen, motiv pentru care si unele specii dispar, spun cercetatorii de la Universitatea Erlangen-Nurnberg si de la Muzeul Natural din Germania, cei care au realizat studiul.

Apoi, si animalele devin tot mai mici, exact cum s-a intamplat inainte de marea extinctie.

Vestea buna, pentru moment, e ca incalzirea climei nu are loc in prezent cu pasi atat de repezi ca inainte de marea extinctie.

sursa ziare.com

3000 de soldați au dispărut în anul 1939 fără nicio urmă. Nici până astăzi nu s-a găsit o explicație logică

Batalionul a ajuns la punctul strategic și a confirmat misiunea, însă a doua zi nimeni nu mai putea lua legătura cu soldații. Oficialii chinezi au presupus că batalionul fusese... continuarea aici
loading...
Citește mai departe>>

DE ACTUALITATE

Tensiuni între Franţa şi Italia. Vameşi francezi înarmaţi au intrat într-o clădire din țara vecină

Published

on

By

Italia a criticat extrem de dur Fraţa, în urma intrării „inacceptabile” a unor vameşi francezi înarmaţi într-un local închiriat unei organizaţii nongivernamentale (ONG) de ajutorare a migranţilor, într-un orăşel italian alpin de frontieră, transmite News.ro, citat de digi24

„Francezii încalcă frontierele”, a titrat duminică La Stampa. „Migranţi: Italia blochează Franţa”, şi-a exprimat satisfacţia Il Messagero.

Presa se face astfel ecoul unor reacţii dure, sâmbătă, ale unor politicieni vocali dintr-o ţară fără guvern, marcată de un resentiment profund faţă de o Europă care pare să se spele pe mâni de venirea în masă a unor imigranţi în peninsula italiană.

Incidentul din mica staţiune de schi Bardonecchia s-a transformat rapid într-un casus belli diplomatic.

Franţa consideră că prezenţa vameşilor era perfect legală, însă Ministerul italian de Externe vorbeşte despre un „act grav, considerat total în afara cadrului colaborării între state vecine”.

Parchetul din Torino a anunţat duminică deschiderea unei anchete cu privire, în acest stadiu preliminar, la presupuse „abuzuri de putere” grave, „violenţă privată” şi „încălcare de domiciliu”.

3000 de soldați au dispărut în anul 1939 fără nicio urmă. Nici până astăzi nu s-a găsit o explicație logică

Batalionul a ajuns la punctul strategic și a confirmat misiunea, însă a doua zi nimeni nu mai putea lua legătura cu soldații. Oficialii chinezi au presupus că batalionul fusese... continuarea aici
loading...
Citește mai departe>>

Ai putea fi interesat și de:

Loading...

APASĂ pe LIKE!

InfoStiri.com este un blog news ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare. Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infostiri.com sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook. Copyright © 2018 *INFOSTIRI.COM * Unele drepturi rezervate

error: Ce vrei sa faci?