Avertisment oficial de la Comisia Europeană. Sistemul de pensii din România va fi grav afectat - InfoStiri.com
Connect with us

Published

on

Sistemul de pensii din Romania va fi grav afectat. Comisia Europeană avertizează încă o dată că ultima reformă a sistemului de pensii, începută pe finalul anului trecut prin reducerea procentului de contribuție care merge către pensiile private, va afecta serios Bursa, dar și veniturile viitorilor pensionari.

Comisia Europeană tratează, în ultimul raport de ţară, şi problema pensiilor din România arătând că schimbările făcute în timpul guvernării PSD sunt motivate de problemele fiscale şi vor afecta viitorul financiar al românilor, dar şi Bursa de Valori.

Guvernul PSD a început un proces de reforme în acest domeniu prin reducerea contribuţiei către fondurile private de la 5,1% la doar 3,75%.

” Guvernul României a revenit parţial asupra reformei din 2008 prin care a introdus un sistem de pensii multi-pilon. Această reformă prevede faptul că o parte din contribuţia de asigurări sociale de stat este virată unor fonduri de pensii administrate privat, bazate pe conturi individuale, de tip contribuţii-definite (Pilonul II de pensii). Potrivit legislaţiei, cota de contribuţie virată Pilonului II trebuia să crească treptat la 6% din salariul brut. Cu toate acestea, în 2016 nivelul contribuţiei a fost majorat de Guvern la doar 5,1% (în loc de 5,5%), iar în 2017 acest nivel a fost menţinut.

În noiembrie 2017, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care taie această contribuţie la 3,75% din salariile brute începând cu anul 2018. Această modificare va reduce deficitul bugetar pe termen scurt, însă acest avantaj fiscal se va disipa pe termen lung, pe măsură ce contribuţiile nevirate Pilonului II înseamnă o creştere a obligaţiilor statului de a plăti pensii publice în viitor. De asemenea, această modificare va duce la reducerea gradului de diversificare a venitului românilor la vârsta pensionării. În acelaşi timp, măsura ar putea avea implicaţii negative asupra pieţelor financiare.

Această recentă reducere a contribuţiei virate Pilonului II a fost cauzată de probleme fiscale pe termen scurt şi nicidecum de performanţa financiară a fondurilor de pensii private. Situaţia financiară şi modul de funcţionare a fondurilor de pensii nu au ridicat probleme sau semne de îngrijorare. Potrivit datelor OECD, fondurile de pensii private din România s-au situat printre cele mai performante fonduri de pensii din noile state membre UE în anul 2016, împreună cu fondurile similare din Polonia şi Croaţia. Randamentul net real al Pilonului II din România a fost de circa 5% în 2016, mai ridicat decât media randamentelor din sistemele similare ale statelor membre din Europa Centrală şi de Est, care a fost de 3,4%. Această modificare adusă Pilonului II este de natură să afecteze sustenabilitatea sistemului de pensii în general, dar şi piaţa de capital a României, (…) întrucât fondurile de pensii deţin participaţii crescute în câteva dintre cele mai mari companii listate pe Bursa de Valori de la Bucureşti”, notează specialiştii CE în ultimul raport de ţară asupra României.

Reducerea contribuţiei către componenta privată a pensiilor a fost tratată de către Guvern ca un fapt normal, care nu afectează viitorul românilor.

sursa capital.ro

3000 de soldați au dispărut în anul 1939 fără nicio urmă. Nici până astăzi nu s-a găsit o explicație logică

Batalionul a ajuns la punctul strategic și a confirmat misiunea, însă a doua zi nimeni nu mai putea lua legătura cu soldații. Oficialii chinezi au presupus că batalionul fusese... continuarea aici
loading...

Agricultura si economie

ULTIMA ORĂ! Documentul oficial care scoate SAMSARII din PIEȚE

Published

on

By

Documentul oficial în baza legii care scoate samsarii afară din piețe! Fermierii au liber la comercializarea produselor în piețe, putându-se identifica mai ușor față de intermediarii care nu produc, dar fac profit din vânzarea legumelor sau a fructelor. Ministerul Agriculturii face acum pasul următor și schimbă carnetul de comercializare, care va avea o valabilitate de 7 ani, nu de 5 ani, cum a fost până acum.

Valabilitatea de șapte ani pentru atestatul de producător și certificatul de comercializare a produselor agricole. Un ordin al ministrului agriculturii, Petre Daea, stabilește și modelul carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol eliberat de primari persoanelor fizice care dețin atestat de producător valabil și desfășoară o activitate economică în sectorul agricol, scrie agrointel.ro.

Potrivit ordinului de ministru, primarii vor elibera carnetul de comercializare persoanelor fizice care dețin atestat de producător valabil și desfășoară o activitate economică în sectorul agricol, după verificarea faptică în teren a existenţei produsului/produselor supus/supuse comercializării şi după obţinerea avizului consultativ de la una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură sau de la entităţile teritoriale din subordine sau în coordonare, stabilite în condiţiile legii, în acest scop, de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este valabil 7 ani și conține 7 file, câte una pentru fiecare an de valabilitate. La cerere, se pot emite mai multe carnete de comercializare.

Primarii eliberează carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol cu respectarea următorului regim de completare a primelor 7 file din carnet, câte una pentru fiecare an de valabilitate și care rămân nedetașabile.

Atenție! În funcţie de opţiunea titularului atestatului de producător, acesta poate solicita primarului eliberarea unui singur carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol sau a mai multor carnete în situaţia în care soţul/soţia, rudele/afinii până la gradul II optează pentru comercializarea simultană a produselor proprii din sectorul agricol.

Producătorii agricoli care desfășoară activitate economică au obligația afișării la locul de vânzare a etichetei de produs, care trebuie să conțină următoarele elemente:

  1. numele şi prenumele/denumirea producătorului;
  2. denumirea produsului;
  3. localitatea de origine;
  4. data obţinerii produsului;
  5. preţul de vânzare.

Obligații pentru piețarii  care comercializează doar producţia obţinută în propria fermă/gospodărie

Producătorii agricoli persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale constituite în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, care comercializează doar producţia obţinută în propria fermă/gospodărie, care deţin cod de înregistrare fiscală cu activitate principală cultivare/producţie, pot ocupa spaţii de vânzare care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deţinători ai unui atestat de producător şi ai unui carnet de comercializare.

În acest caz, prezintă obligatoriu administratorului pieţei adeverinţa emisă de către primăria în a cărei rază administrativ-teritorială se află propria fermă/gospodărie, din care să rezulte suprafaţa de teren agricol şi/sau efectivele de animale pe care le deţine/exploatează şi structura de culturi, potrivit modelului din anexa prevăzută la art.13 alin.(1) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, precum şi avizul consultativ emis de către una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz, sau, în lipsa avizului de la una dintre structurile asociative, de către entităţile teritoriale din subordine sau în coordonare, stabilite în condiţiile legii, în acest scop, de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Citeşte mai mult pe agrointel.ro

3000 de soldați au dispărut în anul 1939 fără nicio urmă. Nici până astăzi nu s-a găsit o explicație logică

Batalionul a ajuns la punctul strategic și a confirmat misiunea, însă a doua zi nimeni nu mai putea lua legătura cu soldații. Oficialii chinezi au presupus că batalionul fusese... continuarea aici
loading...
Citește mai departe>>

Agricultura si economie

S-a terminat cu șmecheria! Lovitură pentru samsarii din piețe și târguri. Iohannis a semnat astăzi decretul. Amenzile sunt usturătoare

Published

on

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi, 19 martie 2018, un decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol. Noile prevederi îi avantajează pe micii fermieri și-i descurajează pe samsarii din piețe.

Legea își propune să corecteze efectele negative produse de aceasta la nivelul producătorilor agricoli, cât și în ceea ce privește consumatorii și societățile comerciale care asigură desfășurarea comerțului cu amănuntul.

Potrivit noilor prevederi, carnetul de comercializare, care va fi valabil 7 ani în loc de 5 cum este în prezent, a produselor din sectorul agricol – documentul utilizat de persoana fizică care deține atestat de producător, precum și de soțul/soția, ar putea fi folosit și de rudele de până la gradul II care locuiesc și se gospodăresc împreună, după caz, pentru exercitarea actului de comerț cu ridicata sau comerț cu amănuntul a produselor agricole obținute în ferma/gospodăria proprie. refuzul eliberării avizului consultativ prevăzut la art.3 alin.(5) de către structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură prevăzute la art.4 alin.(1) sau condiționarea eliberării acestuia de calitatea de membru al entității emitente, cu amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei.

Și pentru atestatul de producător sunt modificări astfel că valabilitatea acestuia crește de la 5 ani cât este în prezent la 7 ani iar acesta se va elibera, la cerere, persoanelor fizice care optează pentru desfășurarea unei activități economice în sectorul agricol, pe baza datelor din registrul agricol.

Mai mult, termenul pentru eliberarea atestatului de producător se eliberează de către primar în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ emis de către una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz, constituite conform legii și organizate la nivel local/zonal/ județean/regional/național, care se înregistrează la primăriile comunelor, orașelor, municipiilor sau sectoarelor municipiului București și care nominalizează cel puțin un reprezentant în acest scop, sau în lipsa avizului de la una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, de către entitățile teritoriale din subordine sau în coordonare, stabilite în condițiile legii, în acest scop, de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

AMENZI USTURĂTOARE

Transportul de produse agricole efectuat de către producătorii agricoli persoane fizice de la locul de deținere la locul de comercializare şi desfacere a mărfii, fără documente, se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei.

Transportul de produse agricole efectuat de către persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale constituite în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.182/2016, cu modificările şi completările ulterioare, de la locul de deţinere la locul de comercializare şi desfacere a mărfii, fără a deţinere avizul de însoţire a produselor agricole, se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 6.000 lei.


Citește și: Surpriza din lege: Te poate opri sau nu polițistul rutier fără motiv în trafic?


Organizarea de spaţii de vânzare în cadrul structurilor de vânzare cu amănuntul din zonele publice, cu nerespectarea de către administratorii pieţelor a prevederilor legii se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 45.000 lei.

Închirierea sau desfășurarea activităţilor în spaţiile care nu respectă cerinţele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, se sancționează  cu amendă de la 15.000 lei la 22.500 lei. Neafişarea de către producătorii agricoli a etichetei de produs se sancționează  cu avertisment sau amendă de la 100 lei la 500 lei.

Citește mai multe pe agrointel.ro. 

3000 de soldați au dispărut în anul 1939 fără nicio urmă. Nici până astăzi nu s-a găsit o explicație logică

Batalionul a ajuns la punctul strategic și a confirmat misiunea, însă a doua zi nimeni nu mai putea lua legătura cu soldații. Oficialii chinezi au presupus că batalionul fusese... continuarea aici
loading...
Citește mai departe>>

Ai putea fi interesat și de:

Loading...

APASĂ pe LIKE!

InfoStiri.com este un blog news ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare. Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infostiri.com sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook. Copyright © 2018 *INFOSTIRI.COM * Unele drepturi rezervate

error: Ce vrei sa faci?